Olika vinklar på ledarskap

Posted by on maj 15, 2016 in Blogg, Katharina, Okategoriserade | 0 comments

I veckan som har gått så var jag på ett seminarie som anordnades av CAV. Temat för seminariet var ” Att leda i team- ett framgångskoncept från idrottsvärlden. Föredragande var professor Margareta Oudhuis och Elfsborgs tränare Janne Mian.

En gemensam nämnare för framgångsrika sportklubbar är att man leder i team och att tränaren är duktig på att delegera till andra i organisationen. Teamledarskap med en hög grad av gemensamt ansvar visar sig motverka utsatthet som många tränare råkar ut för när det inte går så bra för laget de tränar. Vetskapen om att man tar beslut ihop och att det finns kollegor som backar upp en medför större trygghet när blåser. Teamets olika professioner medför också att det är fler som är med och löser problem.

En tanke med seminariet var också, vad går att föra över till arbetsorganisationer? Ja det finns mycket likheter mellan sporten och arbetsorganisationers sätt att organisera sig och leda verksamheten på. I de kommuner som jag har varit i så finns det ledningsgrupper som man kan jämföra med team.  Fungerar dessa team bra så löser man problem ihop och ställer upp för varandra, fungerar de mindre bra så är det svårt att kalla det för team utan då är det en ledningsgrupp helt enkelt.

I min föreläsning ”Att hantera sin makt” så tar jag upp ämnet att leda genom hot, främst dolda hot. Detta förkommer mer än man kan tro i de högre ledningsgrupperna och ofta i en till en situationer eller mindre grupper. Ofta använder man dessa dolda hot i ekonomiskt svåra situationer och där övergripande chef kan använda sig av en retorik som isolerar medarbetaren från övriga organisationen. Exempel på detta kan vara, ”Vad skall DU göra åt underskottet”, eller ” Detta var ju inte roligt för DIG”. Jag menar att använda du/dig i denna situationen medför en utsatthet istället för att använda ordet vi eller ni. Visst har man ett ansvar som chef men hot är bara effektivt om den som utsätts hittar en utväg. Om ”jag” inte kan hitta en lösning på problemet så är det lätt hänt att ångest sprids ned i organisationen och att samma metod används mot underliggande chefer och andra medarbetare. Min erfarenhet är att det är lätt att producera handlingsplaner som inte ger resultat eller tillräckligt resultat för att komma undan hotet/trycket.

Om man har ett bra team så är det lättare att hitta lösningar på problem och det går att skapa en energi när man tacklar en utmaning tillsammans. Jag älskar att arbeta i team med kompetenta kollegor. Jag har haft den förmånen ett antal gånger och det är fantastiskt. Tänk vad vi har kompletterat varandra och åstadkommit mycket bra saker. Den delen kan jag längta efter just nu när jag arbetar som biståndshandläggare, att få förmånen att leda ett riktigt bra team.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *