Människan och hästen

Posted by on februari 23, 2018 in Katharina | 0 comments

Människan och Hästen

Som utbildad coach möter jag olika människor med olika förutsättningar och problem. För de flesta är det inte självklart att satsa på sig själv i form av ett coachande samtal utan som hästmänniska lägger man pengar på hästens välbefinnande, lektioner för ridinstruktörer och vissa lägger ofantligt mycket pengar på bett, sadlar, bling-bling träns och mycket annat som marknaden tycker att vi skall köpa.

Men ibland får man problem som inte är så lätta att lösa via ridinstruktör eller andra yrkesgrupper och då kan det hända att man vänder sig till en coach för att arbeta med sina tankar och mål för att förbättra prestation.

I ett coachande samtal är ”klienten” experten och coachen ställer frågor för att fördjupa förståelsen för det nuläge man befinner sig i just nu och frågor som gör att man själv formulerar mål och hur man skall ta sig dit.

När jag träffar ryttare (klient) som jag har samtal med så finns det ett rejält hinder som dyker upp i 90% av samtalen. Klienten börjar alltid att beskriva sitt nuläge som kan handla om problem med att hantera sin häst, problem med att utvecklas så som man har tänkt sig, problem med att prestera sitt bästa på tävlingar mm.

Kanska snart i samtalet dyker fenomenet ”alla andra upp”. Inte nog med att man har ett bekymmer med att hantera sin häst utan många beskriver ytterligare en börda som på sätt och vis blir större än det ursprungliga problemet. Denna börda kan beskrivas som att man vill visa ”alla andra” att man kan rida. ”Alla andra” är mycket duktigare än mig och jag är helt kass. ”Alla andra” frågar hur det går för mig och jag känner att det finns lite skadeglädje i att det inte går så bra. ”Alla andra” ger råd i hur jag skall göra och rida precis som om det vore jättelätt att lösa problemet.

När vi i samtalet kommer in på ”alla andra” så är det många som blir ledsna på riktigt.

Så en sport/fritidsysselsättning som skall ge energi och kraft kan ge bekymmer och sömnlöshet och helt sätta sig på hjärnan så mycket så att man till och med kan fundera på att sluta med hästar.

Vem är ”alla andra”?

Ja vem är ”alla andra” som är så viktiga personer att ”min” klient hindras i sin utveckling och i att lösa sitt problem?

Jag brukar fråga detta. ”Alla andra” brukar inte vara personer som står klienten nära såsom partner, barn, förälder eller en riktigt nära vän. Det är inte heller de människor som man inte känner. ”Alla andra” visar sig vara stallkamrater, konkurrenter som man träffar på tävlingar, klubbkompisar men också vänner som man umgås med ofta.

Jag vet själv att jag vid ett flertal tillfällen säkert har varit ”alla andra” speciellt där jag vill ge råd som den andre inte har efterfrågat. Nu när jag förhoppningsvis vet bättre så brukar jag försöka att hålla inne mina åsikter om inte den andre vill höra vad jag tycker.

Att få rätt focus

Jag skulle vilja beskriva ovanstående fenomen som att andra människor har fått större betydelse för min klient än klienten själv. Jag tror inte att de flesta av oss har börjat rida för att behaga andra utan det var andra värden som gjorde att vi började med hästar.

I det coachande samtalet är det viktigt att få fram de värdena. Varför håller jag på med hästar överhuvudtaget? Vad är min drivkraft? OM min drivkraft skulle vara att visa alla andra att jag är en duktig ryttare, när vet jag då att alla andra tycker detta?  Skall jag gå runt och fråga dem? Kommer de då att tala sanning?

I ett samtal ställde jag frågan, vem bestämmer över din häst, du eller alla andra? Utifrån feedback som jag har fått så var denna enkla fråga en viktig pusselbit för att stärka självförtroende och för att hitta sin egen väg till framgång.

När man har hittat tillbaka till sig själv och kan formulera det som är viktigt för en själv och sin utveckling oberoende av vad alla andra tycker så skall man skriva ned detta.

Att förändra negativa tankar är något som man behöver arbeta med ofta och när man känner att man spårar ur så är det bra att kunna gå tillbaka till sin text och påminna sig om vad som är viktigt för en själv.

Positiva och negativa energier

Vi vet alla att vi träffar på människor som ger oss energi och människor som tar energi ifrån oss. Om vi är uppmärksamma så kan vi ganska snabbt känna av energin som en annan människa sänder mot oss och välja att ta emot energin eller faktiskt stänga av.

Flera klienter har varit hjälpta av att tänka sig en ridå som går ned och avskärmar det som man uppfattar som negativt flöde som kommer emot en. Man lyssnar och är med i samtalet men energin får inte fäste. Någon har också varit hjälpt av att kunna gå in en roll som t ex företagare, hingstägare för att inte den negativa energin skall ta för stor plats i en själv.

Resultat

Det roliga är att när klienten har hittat det som är viktigt för en själv och lärt sig att hantera energier, satt upp realistiska mål som inte skapar spänning så har ofta de ursprungliga problemen som man kom för minskat eller försvunnit helt.

Glädjen har kommit tillbaka och hos några som satsar på tävling går utvecklingskurvan uppåt för deras egen skull och inte för att visa för alla andra.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *