Floskler på jobbet

Posted by on oktober 23, 2016 in Blogg, Katharina | 0 comments

Läste en artikel i Ica kuriren nr 36 2016 med rubriken ”Överskjöld av floskler på jobbet”. Jag tycker att artikeln var fruktansvärt rolig och på pricken beskriver den vilka ord chefer och organisationer använder för att få med sig medarbetare, mig själv inkluderad.

Artikelförfattaren Fredrik Kullberg har pratat med Mats Alvessons som menar att ”Man vill imponera på sig själv och andra, låta fin och viktig och vet kanske inte riktigt vad man håller på med. Så i brist på klarhet och skärpa så öser man på med den här typen av floskler i arbetslivet.”

Jag vill också lägga till att det också kan vara en maktfaktor när man vet vilka ord som imponerar på andra eller att användas för att trycka till andra.

Vad sägs om flosklerna positiv människosyn, tillit och arbetsglädje?? Jag använder ofta helhetssyn, implementera och kvalitetssäkra. Sedan blir jag också väldigt nöjd om jag kan få in hygienfaktorer i något sammanhang. Det ordet använder man inte så mycket i kommunerna så där kan man imponera!! Högt i tak är också användbart…. för att inte tala om gasa och bromsa samtidigt. TV-figuren Sally Santesson ”man kan inte bromsa sig ur en uppförsbacke ” är också väldigt bra!!

De flesta verksamheter styr utifrån mål och olika former av värdegrunder. Det är svårt att få ihop en värdegrundstext utan att använda alla dessa ord. Å andra sidan så tar artikeln också upp att dessa förträffliga värden ibland ligger långt ifrån de flestas arbetsvardag och i vissa fall betyder de ingenting.

Artikeln tar också upp att man kan spela ”floskelbingo”. Man markerar på en bingo bricka när någon typisk floskel dyker upp i dokument/mail eller på ett möte. Detta ligger inte så långt från verkligheten då jag för många år sedan hörde en historia kring en förvaltningschef som använde många svåra ord men i fel kontext och sammanhang. För hans medarbetare var det tydligt att han inte alltid förstod vad orden betydde men använde dem flitigt ändå. Medarbetarna hade en intern tävling där de roade sig med att skriva ned ord som förekom mest, ungefär som ovanstående Bingo.

Ja det är inte lätt att vara chef…..inte konstigt att man är värd en hög lön som chef…..

Här kommer lite floskler som är hämtade ur artikeln, njut och begrunda…

Kvalitetssäkra, Omställning, Renodla, Implementera, Resultatorienterad, Flexibel, Vision, Hygienfaktor, Präglas av öppenhet och respekt, Diskutera förutsättningslöst, Kärnvärden, Transparens, Vi lever i kunskapssamhället, En positiv människosyn, Delaktighet, Levande dokument, Långsiktigt hållbar, Medskapande förhållningssätt, Lagspelare, Helhetssyn, Högt i tak, Gasa och bromsa samtidigt, Innovativ, Tillit, Energi

 

 

 

 

 

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *