Coachning av ryttare

Posted by on oktober 30, 2016 in Blogg, Katharina | 0 comments

I min förberedelse inför NM för Islandshästar tänkte jag att jag skulle fått till coachningstillfällen med ryttare veckorna innan för att stödja i uppladdning inför tävlingen. Av olika anledningar blev det inte så. På tävlingsplatsen handlade coachningen främst om att ta tillvara på och stärka utifrån varje ekipages nuläge. Varje ekipages nuläge var ett resultat av all den träning och förberedelser som ryttarna gjort under säsongen eller ännu längre tillbaka. Som jag skrivit innan så var min upplevelse att coachningen hjälpte till med att toppa prestation utifrån var och ens nuläge.

Detta fick mig att börja på att fundera på ett upplägg som kan finnas som ett stöd under hela säsongen och för mig så börjar uppladdningen för nästa säsong nu. Det är nu som man behöver fundera på vilka mål som man vill nå 2017. Vilka tävlingar skall jag tävla, vilken instruktör kan på bästa sätt hjälpa mig att nå målen, vilka vilopauser behöver vi ha för att klara oss hela säsongen osv, osv?

Coachningen börjar med att fastställa nuläget för ekipaget, vad fungerar bra, vad behöver förbättras och vad fungerade bra i upplägg förra säsongen. Sedan fortsätter man att prata om målet, dit man vill nå, hur skall hästen gå då och hur skall det kännas!

Coachningen fortsätter med att hjälpa till med att analysera nuläge och att ryttaren kommer på åtgärder för att förflytta sig från sitt nuläge till det önskade målet. Efter varje coachningstillfälle så får ryttaren ”läxor” att träna på utifrån de förbättringar som ryttaren har kommit fram till att hen vill göra. Resultatet följs upp vid nästa coachingtillfälle där det blir andra trådar att dra i då ryttare med häst befinner sig i en förändringsprocess.

Jag har efter NM haft förmånen att få coacha ryttare med olika former av mål och problem och det är fascinerande att följa hur människans hjärna lägger hinder för det som vi vill uppnå. Även om man vet olika saker med sitt förnuft så kan en negativ känsla förstöra allt medan en positiv känsla och en bestämd inriktning (mål) banar väg för att få saker att fungera så som man vill. Häftigt!!

Jag märker också att de frågor jag ställer gör att jag får kommentarer som ”så har jag aldrig tänkt förut”och då blir jag som coach nöjd för det är det som coaching handlar om. Att hitta ”vägar” och ”stigar” som man inte har gått på förut men som förhoppningsvis leder en mot det önskade målet. Jag har några ryttare på gång som siktar mot säsongen 2017 och det skall bli så roligt att följa dem och förhoppningsvis höja prestation. Om man vill sikta högt, varför då lämna något åt slumpen!!! Hjärna och kropp samspelar ihop, så är det!!

 

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *